Wie is Leca?

Leca is een van oorsprong Zweedse, ‘roodharige’ teef van vier jaar oud. Ze is afkomstig van de kennel Cumbria in Fjugesta, nabij ÷rebro in Zweden uit een nest van 6 pups.

skanna0005
Leca, 8 weken oud, op het vliegveld van Stockholm, vlak voor de emigratie

Het is niet moeilijk om lovende dingen over Leca te schrijven, want Leca is werkelijk een fantastische hond waar we al heel veel plezier van hebben gehad.
Leca is in veel opzichten een echte terrier: enthousiast, intelligent en een tikje eigenzinnig, maar tegelijkertijd ook buitengewoon makkelijk in de omgang. Ook voor een Lakeland terrier is Leca erg gehoorzaam, eerlijk, evenwichtig en gezeglijk. Op vakantie, op visite, in de stad of in een restaurant, je vergeet bijna dat ze er is (zie ook de foto’s). Leca past zich aan alle omstandigheden aan, maakt nooit ruzie en is uiterst betrouwbaar met vreemde mensen, kinderen en andere honden. Ze staat voor haar zaak, maar loopt verstandig en onaangedaan om problemen heen. Kortom: een ideale huishond en moeder.
Leca is niet echt een schoothond. Ze uit haar genegenheid met name door spel. Ze komt aan met speelgoedbeesten of ballen en wil dat je met haar speelt. Omdat er geen ‘discussie’ is over de hiŽrarchie in huis, kunnen we daar vaak en met plezier op in gaan. Ook tijdens de wandeling is Leca gek op ballen en frisbee’s, die ze kunstig uit de lucht vangt. Leca is ook gek op wandelen en kan overal los lopen zonder enig probleem.
Opgemerkt zij dat we flink geÔnvesteerd hebben in haar. We zijn van begin af aan uiterst consequent geweest als het gaat om huisregels en hiŽrarchie. Zo hebben we haar enthousiaste karakter in goede banen geleid. Uit ervaring weet ik dat dat ook nodig is, want een terrier is en blijft een terrier. Wees consequent en geduldig, want wat je er aan opvoeding in stopt, krijg je er dubbel en dwars weer uit (zie ook bij de rasbeschrijving en de opvoed-tips).


dsc_2253e
Leca achterin de auto

DSC_3951
Portret van Leca, zoals altijd vrolijk en levendig

IMGP0204
Leca in een kenmerkende pose: languit in het gras

DSC00328
Leca