Geschiedenis

De Lagotto Romagnolo wordt ook wel de Italiaanse Waterhond genoemd, wat aangeeft dat het ras verwant is aan de Franse, Spaanse en Portugese waterhonden. Toch is de Lagotto een bijzonder ras binnen zijn groep, met name vanwege zijn compactheid en sublieme reukvermogen. Zijn vroege geschiedenis is in nevelen gehuld, maar duidelijk is dat het ras zeer oud is.

Lagottovs1
Lagotto

De Lagotto werd van oorsprong gebruikt als water-apporterende hond: het ophalen van geschoten waterwild in de vroeger talrijke moerassen in de noord-Italiaanse provincie Romagne, maar ook truffels zoeken was al vroeg een ‘bijbaan’ van de Lagotto. Toen de moerassen in Romagne werden ontgonnen kwam het accent bij dit ras op het truffels-zoeken te liggen. Truffels zijn onder de grond groeiende paddestoelen die een zeer exclusieve smaak hebben en voor de Zuid-Europese keuken erg gewild zijn.

018
De Italiaanse knuf…eh truffelhond

De naam ‘Truffelhond’ is een aardige bijnaam voor de Lagotto. Voor veel arme boeren in ItaliŽ was de truffel een belangrijke bron van inkomsten totdat, na de oorlog, het Italiaanse platteland steeds grootschaliger werd en de Lagotto zonder bosschages voor truffels werkloos werd en in de vergetelheid raakte. Pas de laatste 20 jaar is er weer aandacht voor het ras, dat zich nu sterk verbreidt, vanwege de vele goede eigenschappen. Pas in 1995 werd de officiŽle rasstandaard door de FCI erkend. Pas in 1999 werd het eerste Lagotto-nest in Nederland geboren.

015
De Lagotto is en blijft een waterhond en retriever!