Vacht en vachtverzorging

De vacht van de Lagotto Romagnolo moet dik, krullend en waterafstotend zijn en voelt bijna aan als een schapenvacht. De bovenharen zijn wat ruwer van structuur, de onderwol is dik, maar niet compact of vervilt. Een groot voordeel van de vacht van de Lagotto is dat deze niet verhaart. Dit kan een groot voordeel zijn voor mensen met een gevoeligheid (allergie) voor honden. Bespreek dit eventueel met je huisarts.

Lagotto-005

De vacht van de Lagotto wordt niet snel vuil maar hoort regelmatig geborsteld te worden. Afhankelijk van het individu en de kwaliteit van de vacht is het aan te raden om de vacht 2 tot 4 keer per maand goed door te borstelen. Tussen de borstelbeurten door moet de vacht af en toe doorgelopen worden op klitten, teken en vuiltjes die in de vacht vast kunnen komen te zitten, etc. Het haar tussen de voetzolen moet regelmatig weggeknipt worden. Bij de Lagotto is het van groot belang om te zorgen dat de oren schoon zijn om oorontstekingen te voorkomen. Verwijder regelmatig haar en vuil uit de gehoorgang. Zorg ervoor dat er voldoende lucht in de oren komt, door haar weg te knippen aan de binnenkant van het oor. Houd ook de ooghoeken schoon.
De Lagotto zwemt graag en vaak en goed afdrogen van de vacht na een zwempartij is belangrijk.

016
Een vorm van kunst

Een zeer belangrijk onderdeel van de vachtverzorging bij de Lagotto is het regelmatig knippen en/of scheren van de vacht. Dit kun laten doen door een honden-trimsalon, maar na enige training kun je het ook zelf. Als je een pup van mij koopt leer ik het je graag. Sommige Lagotto-liefhebbers raden daarenboven aan om de vacht twee keer per jaar helemaal kort te scheren.

017
Een knipbeurt

IMGP1671
Ik geniet ervan om geborsteld te worden